Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει «το πολύ δύο χρόνια ζωής» ανέφερε ο πρώην γιατρός του Ούγκο Τσάβες, την ώρα που εκείνος ταξίδευε στην Κούβα για να για να υποβληθεί σε εξετάσεις που θα δείξουν και την πορεία της θεραπεία του καρκίνου, από τον οποίο πάσχει. Σε χθεσινή του συνέντευξή σε εφημερίδα του Μεξικού, τη Milenio Semanal, ο δόκτωρ Σαλβατόρ Ναβαρέτε τόνισε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία του θα είναι απολύτως αποτελεσματική». Σημειώνεται ότι ο Ναβαρέτε ήταν ο προσωπικός γιατρός του Τσάβες από το 2002 μέχρι πρόσφατα.
 
Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο, σε μήνυμα του προς τον λαό της Βενεζουέλας, ο Τσάβες, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγειάς του βελτιώνεται. «Δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός, όρθιος και αισιόδοξος».
 
Τον Ιούνιο ο 57χρονος Τσάβες ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται άλλους γιατρούς εκτός από της Κουβας, έκανε δυο εγχειρήσεις στην Αβάνα.

Οι γιατροί που τον εγχείρησαν και τον παρακολουθούν βεβαιώνουν ότι «εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι» σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.