Τα επίπεδα της ραδιενεργού ακτινοβολίας από τον κατεστραμμένο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι έχουν μειωθεί στο μισό σε διάστημα ενός μήνα και πλέον οι δόσεις που δέχονται οι εργάτες στην περίμετρο του εργοστασίου είναι μικρότερη από το ανώτατο αποδεκτό όριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διαχειρίστρια του εργοστασίου Tepco. «Οι τελευταίες μετρήσεις μας δείχνουν ότι η ραδιενέργεια από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι 100 εκατομμύρια becquerel ανά ώρα, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια φορές λιγότερη από ό,τι είχε μετρηθεί αμέσως μετά το ατύχημα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ζένγκο Αϊζάβα.

Επτά μήνες μετά το φονικό τσουνάμι που σάρωσε τη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, η δόση που θα δεχόταν κανείς στην περίμετρο του εργοστασίου αντιστοιχεί τώρα σε 0,2 millisievert ανά έτος, κάτω από το όριο ασφάλειας που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση στο 1 millisievert το χρόνο.

Χάρη στα νέα συστήματα ψύξης που συναρμολογήθηκαν επιτόπου στο εργοστάσιο, η θερμοκρασία του νερού στους τρεις αντιδραστήρες που υπέστησαν τήξη έπεσε το Σεπτέμβριο κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η εκπομπή θερμότητας από τα πυρηνικά καύσιμα δεν είναι αρκετή για τη διατήρηση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης εκτός ελέγχου.

Παρόλα αυτά, η Tepco δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλής -κάτι που προγραμματίζει να κάνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Η μείωση της θερμοκρασίας των αντιδραστήρων είναι εξάλλου μία από τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 80.000 κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από μια ακτίνα 20 χλμ γύρω από το εργοστάσιο.

Το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά πάντως ότι οι μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές της Φουκουσίμα ενδέχεται να φτάνουν τα 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές ίσως αναγκαστούν να απομακρύνουν και να θάψουν όλο το επιφανειακό χώμα από μια περιοχή με την έκταση του Λουξεμβούργου.

Ακόμα κι αν ολοκληρωθεί αυτός ο άθλος, η Tepco εκτιμά ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να διαλύσει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες και αρκετές δεκαετίες για να διαλύσει όλο το εργοστάσιο.


Πηγή: tanea.gr