Με σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για την πορτογαλική ύφεση κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2012 στη Λισαβόνα, που εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% τον επόμενο χρόνο -αντί της εκτίμησης για ύφεση 2% την περίοδο που η Λισαβόνα προσέφευγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει έτσι τη βαθύτερη ύφεση που έχει περάσει η Πορτογαλία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 -ενώ το 2011 η μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 1,9%.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης σκληρότερα μέτρα λιτότητας, όπως μαχαίρι στο 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο τομέα και ένταξη περισσότερων αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ.

«Έφτασε η ώρα της αλήθειας, κατά την οποία πρέπει να πάρουμε αποφασισμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ παρουσιάζοντας το προσχέδιο.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους έχουν ήδη προαναγγείλει ένταση των κινητοποιήσεων που ξεκινούν στις 20 του μηνός. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα -«ομπρέλες» των υπόλοιπων σωματείων- CGTP και UGT ανέφεραν τη Δευτέρα πως σκοπεύουν να προχωρήσουν σε γενική απεργία, την ημερομηνία της οποίας θα αποφασίσουν την Τετάρτη.

Η τελευταία γενική απεργία στη χώρα είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Το περασμένο Σάββατο, η ανταπόκριση των Πορτογάλων στο παγκόσμιο κάλεσμα για διαδηλώσεις ήταν, όπως αναφέρει το Reuters, από τις μεγαλύτερες στην υφήλιο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης έλλειμμα 4,5% επί του ΑΕΠ, τηρώντας τις εκτιμήσεις του πορτογαλικού μνημονίου. Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αναμένεται για τις 29 Νοεμβρίου και η υπερψήφισή του θεωρείται εξασφαλισμένη, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Πηγή: In.gr