Η κυβερνητική παράλυση μπροστά στην οικονομική κρίση εξαιτίας των ενδοκυβερνητικών αναταράξεων οδηγεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε νέα ηχηρή παρέμβαση. «Αυτή είναι μία στιγμή που απαιτεί ισχυρή, καθαρή ανάληψη ευθύνης» λέει ο Ιταλός πρόεδρος με αποδέκτη την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ασκώντας σκληρή κριτική για την καθυστέρηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζει ανησυχία και αγωνία για την απουσία συνοχής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας, και κρούει κώδωνα κινδύνου για τη βία που συντάραξε την περασμένη εβδομάδα τη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την απόδοση του τίτλου τιμής των «ιπποτών», ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για την απουσία αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ουσιαστικά ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είπε το αυτονόητο, η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει.

Παρά την πίεση από τον ιταλικό επιχειρηματικό κόσμο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την ανακοίνωση ενός «πακέτου» για την τόνωση της ανάπτυξης, εξαιτίας διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν.

«Αυτή η στιγμή απαιτεί ισχυρή, καθαρή ανάληψη ευθύνης, με ευρεία συναίνεση, ώστε να είναι πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική» είπε ο Ναπολιτάνο.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για την αγωνία μου βλέποντας ότι οι πολιτικές συνθήκες για αυτή την ευρεία συναίνεση δεν έχουν ακόμη προκύψει» συνέχισε για να θυμίσει την προτεραιότητα, τη μείωση του κρατικού χρέους με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση.

Ο Ιταλός πρόεδρος, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στη χώρα, έχει ασκήσει συχνά το τελευταίο διάστημα κριτική στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας αγανάκτηση για την κυβερνητική απραξία μπροστά στην οικονομική κρίση.

Την Τρίτη οι Ιταλοί τραπεζίτες και οι επιχειρηματικές ενώσεις επέκριναν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι εμπιστοσύνη στην Ιταλία εξανεμίζεται μέρα με την ημέρα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη το διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκαλέσει επί μήνες διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πηγή: In.gr