Σχεδόν 10 μήνες μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και άνοιξε το δρόμο για την Αραβική Άνοιξη, οι Τυνήσιοι προσέρχονται με υψηλές προσδοκίες την Κυριακή στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες, όπως τονίζουν, βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Πέρα από το ζωηρό τοπικό ενδιαφέρον, ο αραβικός κόσμος και η Δύση παρακολουθούν την αναμέτρηση στη χώρα γιατί είναι η πρώτη αναμέτρηση στις εξεγερμένες χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, το πιο επιτυχημένο κίνημα σε ό,τι αφορά στους στόχους που είχαν θέσει οι πολίτες (δεν έλειψαν και τα στραβοπατήματα) με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς της αλλαγής στην Αίγυπτο, το εμφύλιο χάος στη Λιβύη και τη σφαγή στη Συρία.

Ενδεικτικό του ενθουσιασμού είναι ότι στις εκλογές κατεβαίνουν πάνω από 10.000 υποψήφιοι, πάνω από 80 κόμματα και πολλοί ανεξάρτητοι.

Παραταύτα, η κομματική πολυφωνία, λέει ο Guardian, δεν ενθουσιάζει όλους τους Τυνήσιους που ανησυχούν για την διατήρηση των φαινομένων διαφθοράς και ατιμωρησίας ενώ ζητούν και σαφή μέτρα για την ανεργία, την ανισότητα και τη φτώχεια στη χώρα, ιδίως στο μάλλον εγκαταλελειμμένο εσωτερικό.

Από την πλευρά τους, οι μάλλον μετριοπαθείς ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα, το οποίο αναμένεται να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό και να κερδίσει την αναμέτρηση, προειδοποιούν ότι τυχόν προσπάθειες νοθείας δεν θα γίνουν ανεκτές. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι 2,5 στα 7 των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι νεκροί…

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τις εκλογές» υπογράμμισε ο επί χρόνια εξόριστος αρχηγός του κόμματος Ρασίντ Γανούσι απηχώντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και τα κόμματα.

Η νέα Βουλή, που έχει 217 μέλη, θα είναι συντακτική και μεταβατική αφού μόλις ολοκληρώσει το έργο της σύνταξης του νέου καταστατικού χάρτη –σε περίπου ένα χρόνο- θα γίνουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Για τις εκλογές έχουν κινητοποιηθεί και οι Τυνήσιοι του εξωτερικού –μόνο στη Γαλλία ζουν 600.000 άνθρωποι– καθώς άλλωστε έχουν προβλεφθεί για τους απόδημους 18 έδρες: επί Μπεν Άλι ψήφιζαν μόνο στις προεδρικές εκλογές που έδιναν στον πρόεδρο ποσοστά που κυμαίνονταν από το 89% στο 99%.

Πηγή: In.gr