Συγκρούσεις σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, στη διάρκεια μαζικής πορείας διαμαρτυρίας με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση. Εκατοντάδες κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία, που απάντησε με δακρυγόνα και υδραντλίες.

Φοιτητές, καθηγητές και συνδικάτα πραγματοποίησαν διήμερη απεργία μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Την Τρίτη, διαδηλωτές τοποθέτησαν φλεγόμενα οδοφράγματα σε πολλές λεωφόρους της πρωτεύουσας, κλείνοντας την κυκλοφορία, ενώ κουκουλοφόροι πυρπόλησαν δημόσιο λεωφορείο.

Η διαδήλωση είχε αρχίσει ειρηνικά, με τους εκπροσώπους του κινήματος να παραδίδουν στο προεδρικό μέγαρο ανεπίσημο ψήφισμα για τα αιτήματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ψήφισαν 1,5 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία το 88,7% υπέρ της ελεύθερης, δημόσιας και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα απάντησε υποσχόμενος κάποιες μεταρρυθμίσεις και περίπου 4 δισ.δολ. για επιπλέον χρηματοδότηση της παιδείας, ενώ ενέκρινε νομοθεσία για την αύξηση των υποτροφιών για παιδιά από φτωχές οικογένειες που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τα αιτήματα για πλήρη κρατικό έλεγχο της παιδείας και δωρεάν εκπαίδευση.

Πηγή: naftemporiki.gr