Νεκρός είναι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όπως διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, μετά από επίθεση στην γενέτειρα του τη Σύρτη.
Ο λίβυος πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιπμρίλ, ανέφερε ότι ο στρατηγός Καντάφι σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κανταφικών και αντικανταφικών, λίγο μετά τη σύλληψή του.

Όπως εξήγησε, ο Καντάφι κρυβόταν σε έναν αγωγό και κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλλε αντίσταση. Κατά τη διάρκεια απομάκρυνσής του από τον αγωγό χτυπήθηκε από σφαίρα στο δεξί χέρι. Στη συνέχεια τον έβαλαν σε ένα φορτηγό για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει, υπήρξε η ανταλλαγή πυροβολισμών και ο στρατηγός Καντάφι χτυπήθηκε στο κεφάλι.


Παράλληλα και ο πρώην εκπρόσωπος του Καντάφι, ο Μούσα Ιμπραήμ, συνελήφθη κοντά στη Σύρτη.

Η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα σε τέμενος στη Σύρτη.

Την ίδια ώρα, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν από τους κατοίκους της Βεγγάζης, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Καντάφι.

Άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ύψωσαν την νέα εθνική σημαία σε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων που καταλήφθηκε στο κέντρο της πόλης και καταδιώκουν από κτίριο σε κτίριο μαχητές που επιχειρούν να διαφύγουν.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψη και τον πυροβολισμό εναντίον του πρώην λιβυου ηγέτη:
Η κατάληψη της Σύρτης είναι η καθοριστική στιγμή του πολέμου στη Λιβύη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό μισό της πόλης.

Δεύτερος στρατηγός στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακοίνωσε την κατάληψη της παράκτιας πόλης, η οποία αποτελούσε το τελευταίο σημαντικό οχυρό των κανταφικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις μήνες αφότου ανετράπη ο Λίβυος συνταγματάρχης.
TAGS