Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι είναι αγνοούμενοι μετά την υπερχείλιση ποταμού στη Μιανμάρ, με τα ορμητικά νερά να «σαρώνουν» σπίτια, ένα μοναστήρι και μία γέφυρα. Η πλημμύρα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πόλη Πακόκου.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Ταϊλάνδη, η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα ζήτησε σήμερα από τους κατοικους της Μπανγκόκ να προστατεύσουν τις περιουσίες τους ενόψει πιθανών πλημμυρών στην πρωτεύουσα ενώ οι κάτοικοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της απόφασης της πρωθυπουργού να ζητήσει να ανοίξουν όλοι οι υδατοφράχτες για να επιτραπεί η απομάκρυνση των υδάτων που κατακλύζουν εδώ και πολλές ημέρες μια τεράστια πεδιάδα βορείως της πρωτεύουσας και είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

Το μέτρο αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο κανάλια και ποταμοί να υπερχειλίσουν σε διάφορα σημεία στη μεγαλούπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 320 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες και 30.000 αστυνομικούς, τοποθετώντας κυρίως άνδρες κοτά στα φράγματα για να εμποδίσουν την εσκεμμένη καταστροφή τους από τους κατοίκους περιοχών που έχουν ήδη κατακλυσθεί από τα νερά.