Η Γαλλία εκτιμά πως η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μπορεί να θεωρηθεί ότι τερματίστηκε, μετά το θάνατο του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Πιστεύω πως μπορούμε να πούμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε, ότι το σύνολο των εδαφών της Λιβύης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και πως, με εξαίρεση ορισμένων μεταβατικών μέτρων την εβδομάδα που έρχεται, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ έφτασε στο τέλος της», επισήμανε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος υπουργός είχε ανακοινώσει το βράδυ της Πέμπτης ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρωθεί όταν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κηρύξει την απελευθέρωση των λιβυκών εδαφών. Στην Τρίπολη ο επικεφαλής του ΕΜΣ Μαχμούντ Τζιμπρίλ ανακοίνωσε ότι αυτό θα συμβεί αργότερα σήμερα, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως θα γίνει το Σάββατο.

«Η επιχείρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα γιατί ο στόχος μας, να βοηθήσουμε τις δυνάμεις του ΕΜΣ στην απελευθέρωση των εδαφών της χώρας, έχει τώρα επιτευχθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Στόχος μας δεν ήταν να σκοτώσουμε τον Καντάφι, όταν λέω εμείς εννοώ τη συμμαχία. Στόχος μας ήταν να τον αναγκάσουμε να εγκαταλείψει την εξουσία», πρόσθεσε ο Ζιπέ.


TAGS