Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προσπαθεί να διαφύγει προς νότον από τη Σύρτη, με κατεύθυνση τα σύνορα της Λιβύης με το Νίγηρα, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σήμερα. Ο Άμπντουλ Ματζίντ Μλέγκτα είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ πιστεύεται ότι κινείται με μια οχηματοπομπή τριών θωρακισμένων αυτοκινήτων και προσπαθεί να ξεφύγει από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που κατέλαβαν τη Σύρτη την Πέμπτη και σκότωσαν τον πατέρα του.
"Τον ψάχνουμε. Οι μαχητές στην περιοχή είναι σε πλήρη συναγερμό", δήλωσε ο Μλέγκτα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι μια οχηματοπομπή 19 αυτοκινήτων εισήλθε στην πόλη Αζιζίγια, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι τη χρησιμοποιεί για να καλυφθεί.

Δεκάδες μαχητές πιστοί στον Καντάφι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαάντι, διέφυγαν στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο και έχουν καταφύγει στη Νιαμέι.

Χθες είχαν μεταδοθεί πληροφορίες ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ ήταν νεκρός, που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Ο Νίγηρας αντιστέκεται στις εκκλήσεις να τους παραδώσει στις νέες αρχές της Λιβύης, λέγοντας ότι η Τρίπολη είναι ευπρόσδεκτη να στείλει ερευνητές για να τους ανακρίνουν.

Ο Μλέγκτα είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντάλα αλ Σενούσι, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο Νίγηρα, προσπαθεί να οργανώσει μια ασφαλή διέλευση για τον Καντάφι και τους συνοδούς του από τη Σύρτη στο Νίγηρα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ είπε ότι πληροφορήθηκε από δυτικές πηγές πως ο Σενούσι πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα. Ο Σενούσι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σενούσι κατηγορείται ότι διέταξε και ενορχήστρωσε δολοφονίες και την καταδίωξη πολιτών σε όλη τη Λιβύη στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι εφέτος.