Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλάμ προσπαθεί να διαφύγει προς τον νότο από τη Σύρτη, με κατεύθυνση τα σύνορα της Λιβύης με τον Νίγηρα, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ο Αμπντούλ Ματζίντ Μλέγκτα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ πιστεύεται ότι κινείται με μια οχηματοπομπή τριών θωρακισμένων αυτοκινήτων και προσπαθεί να ξεφύγει από τις δυνάμεις της νέας ηγεσίας που κατέλαβαν τη Σύρτη την Πέμπτη και σκότωσαν τον Καντάφι.

«Τον ψάχνουμε. Οι μαχητές στην περιοχή είναι σε πλήρη συναγερμό» δήλωσε ο Μλέγκτα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι μια οχηματοπομπή 19 αυτοκινήτων εισήλθε στην πόλη Αζιζίγια, περίπου 60 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι τη χρησιμοποιεί για να καλυφθεί.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι συνελήφθη ζωντανός στην γενέτειρά του Σύρτη την Πέμπτη και πέθανε στα χέρια μαχητών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου υπό συνθήκες που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Το ίδιο και ο γιος του Μοτάσιμ.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ πιστεύεται ότι διέφυγε από τη Σύρτη περίπου ταυτόχρονα.

Δεκάδες μαχητές πιστοί στον Καντάφι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαάντι, διέφυγαν στο Νίγηρα τον Σεπτέμβριο και έχουν καταφύγει στη Νιαμέι.

Ο Νίγηρας αντιστέκεται στις εκκλήσεις να τους παραδώσει στις νέες αρχές της Λιβύης, λέγοντας ότι η Τρίπολη είναι ευπρόσδεκτη να στείλει ερευνητές για να τους ανακρίνουν.

Ο Μλέγκτα είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος Καντάφι Αμπντάλα αλ Σενούσι, που πιστεύεται ότι κρύβεται στον Νίγηρα, προσπαθεί να οργανώσει μια ασφαλή διέλευση για τον Καντάφι και τους συνοδούς του από τη Σύρτη.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ είπε ότι πληροφορήθηκε από δυτικές πηγές πως ο Σενούσι πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Σενούσι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σενούσι κατηγορείται ότι διέταξε και ενορχήστρωσε δολοφονίες και την καταδίωξη πολιτών σε όλη τη Λιβύη στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι.

«Φαίνεται ότι βρίσκεται στον βόρειο Νίγηρα. Οι δυτικές χώρες μας πληροφόρησαν» είπε ο Μπάζουμ στο τηλεφωνικά στο Reuters.

Η Interpol κάλεσε την Πέμπτη τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ να παραδοθεί, προσφέροντάς του ασφαλή μετακίνηση στη Χάγη όπου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θέλει να τον δικάσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την Πέμπτη είχαν μεταδοθεί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τον θάνατο του Σαΐφ αλ-Ισλάμ.