Εκατοντάδες Λίβυοι σχηματίζουν ουρές έξω από αποθήκη-ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα, προκειμένου να δουν τη σορό του Μουαμάρ Καντάφι που φυλάσσεται εκεί μέχρι να γίνει η κηδεία του. Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται η Τρίπολη από τη διεθνή κοινότητα να πραγματοποιήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη. Στην ίδια αποθήκη-ψυγείο βρίσκεται και η σορός του γιου του, Μοτασίμ Καντάφι. Τις σορούς επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ και άλλοι αξιωματούχοι.

«Τους είπα να το κρατήσουν στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν όλοι πως είναι νεκρός» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ταρχούνι, προσθέτοντας ότι η κηδεία του Λίβυου συνταγματάρχη έπρεπε να καθυστερήσει.

Λίβυοι αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τη σορό.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι η κηδεία του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι μυστική και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα επιχειρήσει πόντιση της σορού στη θάλασσα -όπως είχε γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν-, προκειμένου να μην μετατραπεί ο τάφος του σε «τόπο προσκυνήματος».

Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που εδρεύει στη Μιζουράτα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει νεκροψία στη πτώμα του πρώην λίβυου ηγέτη, ενώ η Λιβύη δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να πραγματοποιήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.

Η χήρα του Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, μετέδωσε σήμερα τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στον Καντάφι. Η Σάφια Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία μαζί με την κόρη της Αϊσα και δύο από τους γιούς του Καντάφι, τον Χάνιμπαλ και τον Μοχάμεντ, τον Αύγουστο που οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Παράλληλα, έγινε σήμερα γνωστό ότι ο Καντάφι διοχέτευσε μυστικά από τη Λιβύη για επενδύσεις στο εξωτερικότουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο αυτού που εκτιμούσαν οι δυτικές κυβερνήσεις, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.


Πηγή: in.gr/Newpost