Όσοι από την γενιά που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως Baby boomers είχαν αποχωρήσει από τις δουλειές τους πιστεύοντας ότι τα χρήματα που έχουν επενδύσει στα διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία θα τους έφταναν να ζήσουν άνετα, αναγκάζονται να επιστρέψουν στην δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Τουλάχιστον στην Αυστραλία. Η οικονομική κρίση που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο το 2008 είχε ως αποτέλεσμα αρκετά ταμεία που διαχειρίζονται χρήματα τα οποία αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι να χάσουν μεγάλα ποσά, ή στην καλύτερη περίπτωση οι επενδύσεις που είχαν κάνει να πάψουν να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Από τότε που άρχισε η κρίση μέχρι σήμερα οι Αυστραλοί εργαζόμενοι επένδυσαν στα ταμεία τους 430 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρ' όλα αυτά το πιο πάνω ποσό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα γεγονός που στέρησε από πολλούς εργαζόμενους που στο μεταξύ έχουν βγει σε σύνταξη ένα σταθερό εισόδημα από το οποίο και περίμεναν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Αυστραλοί εργαζόμενοι έχουν επενδύσει στα ταμεία 1,34 τρισεκατομμύρια, ποσό κατά 162 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο απ' ότι το 2007.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης τα ταμεία έχασαν 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πιο πάνω ποσό χάθηκε μέχρι και το τέλος του περασμένου οικονομικού έτους που έληξε στις 30 Ιουνίου και δεν έχουν υπολογιστεί τα χρήματα που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

Αναφερόμενοι στις πιο εξελίξεις ορισμένοι οικονομολόγοι συμβουλεύουν τους συνταξιούχος να μην αποσύρουν τώρα τα χρήματά τους από τα ταμεία που τα έχουν επενδύσει και καλό θα είναι να περιμένουν μέχρι οι αγορές να επιστρέψουν στην κερδοφορία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ