Οι Τυνήσιοι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν ελεύθερα για να εκλέξουν μια Συντακτική Συνέλευση, μια ιστορική ψηφοφορία όπου το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα θεωρείται το μεγάλο φαβορί, εννέα μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι και αποτέλεσε το έναυσμα της Αραβικής Άνοιξης. Τα εκλογικά τμήμα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 217 μέλη μιας Συντακτικής Συνέλευσης η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα ορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών.

"Δεν έκλεισα μάτι όλη νύχτα από τη χαρά μου που ψηφίζω για πρώτη φορά στη ζωή μου σε ελεύθερες εκλογές", δήλωσε ο 62χρονος Χουσίν Χλίφι, ο πρώτος που ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του κέντρου της Τύνιδας. "Η Τυνησία προσφέρει σήμερα σε όλο τον κόσμο ένα μπουκέτο λουλούδια, ελευθερίας και αξιοπρέπειας", τόνισε.

Ο μεγάλος άγνωστος της ψηφοφορίας αυτής είναι το ποσοστό συμμετοχής σε ένα πολιτικό τοπίο αναμορφωμένο για τις εκλογές, των οποίων για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά.

Οι εκλογείς θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ 11.686 υποψηφίων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε 1.517 λίστες από 80 πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητους σχηματισμούς (40%), με τις γυναίκες να εκπροσωπούν μόλις το 7% των υποψηφίων.

Τουλάχιστον 40.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης έχουν αναπτυχθεί για να εγγυηθούν το ήρεμο κλίμα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την οποία παρακολουθούν 13.000 τοπικοί παρατηρητές και τουλάχιστον 600 διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση σήμερα για τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις νέες αρχές στην προσπάθειά τους για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

"Η ΕΕ χαιρετίζει τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Τυνησία σήμερα", τονίζεται στο σχέδιο της τελικής διακήρυξης που θα υιοθετηθεί στο τέλος της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις νέες αρχές στην προσπάθειά τους υπέρ του εκδημοκρατισμού και της οικονομικής ανάπτυξης", προστίθεται στο κείμενο.