Η Λιβύη διακήρυξε σήμερα την απελευθέρωση της χώρας, έπειτα από 42 χρόνια υπό τον Μουάμαρ Καντάφι και η χώρα εισέρχεται έτσι σε τροχιά εκδημοκρατισμού. "Ανακοινώνουμε προς ολόκληρο τον κόσμο ότι απελευθερώσαμε την αγαπημένη μας πατρίδα με τις πόλεις, τα χωριά, τους λόφους, τα βουνά, τις ερήμους και τον ουρανό της," ανακοίνωσε αξιωματούχος κατά την έναρξη της τελετής στη Βεγγάζη, απ΄όπου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση τον Φεβρουάριο και εκεί όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε σήμερα ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εντός ενός μήνα, η οποία θα αντικαταστήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

"Διεξάγονται συνομιλίες που ξεκίνησαν τον σχηματισμό μίας...προσωρινής κυβέρνησης. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει, θεωρώ, από μία εβδομάδα μέχρι έναν μήνα κατά προσέγγιση. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο, μπορεί και λιγότερο," είπε ο Τζιμπρίλ στους δημοσιογράφους στα αγγλικά. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου εθνικού κογκρέσου της χώρας, που θα αντικαταστήσει το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, θα ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό, είπε ο ίδιος. Ο Τζιμπρίλ διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για κάποιο αξίωμα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Mήνυμα Σαϊφ αλ Ισλάμ

Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, γιός του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, δηλώνει με ηχητικό του μήνυμα ότι θα πολεμήσει τη μεταβατική ηγεσία της χώρας και το ΝΑΤΟ, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. "Θα συνεχίσουμε την αντίσταση. Αφήστε τους αρουραίους και το ΝΑΤΟ να χαθούν," λέει σε μήνυμά του που μετέδωσε το δίκτυο Al-Rai TV, το οποίο στηρίζει τον Καντάφι και εδρεύει στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Αυτή είναι η χώρα μας όπου ζούμε και πεθαίνουμε. Θα συνεχίσουμε την αντίσταση," προσθέτει. Το μήνυμα διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και -όπως εκτιμά το Al-Arabiya-προφανώς μεταδόθηκε ζωντανά, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ο Σαϊφ αλ Ισλάμ το διέκοψε σύντομα από φόβο μην εντοπιστεί.

Η τύχη του παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Ρόιτερς ο στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μαχίντ Μλέγκτα, μαχητές του αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτίως της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, όπου πιστεύεται ότι έχει καταφύγει ο Σαϊφ αλ Ισλάμ από την Πέμπτη που διέφυγε από τη Σύρτη, όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του.
TAGS