Νέες αποκαλύψεις σχετικά με την προσωπικότητα αλλά και το πρόβλημα υγείας του συνιδρυτή της Apple Steve jobs δίνονται μέσα από την επίσημη βιογραφία του, που κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στις 24 οκτωβρίου. Επί εννέα μήνες ο συνιδρυτής της Apple αρνιόταν πιθανά σωτήρια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου, παρά τις εκκλήσεις των μελών της οικογένειάς του περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τον βιογράφο του ανθρώπου-είδωλο στην αγορά της πληροφορικής.

Όταν τελικά υπέκυψε και υποβλήθηκε στην επέμβαση, η σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας είχε επεκταθεί, είπε ο Ουόλτερ Άισακσον σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes στο κανάλι CBS που προβλήθηκε την Κυριακή.

Ο Τζομπς, σύμφωνα με τον Άισακσον, υποβάθμιζε την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του και έλεγε σε όλους ότι θεραπεύτηκε, αν και συνέχιζε να υποβάλλεται σε θεραπεία μυστικά.

Η βιογραφία το περιεχόμενο της οποίας καλύπτει πέπλο μυστηρίου, αναμένεται να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, τις οποίες ο Τζομπς κρατούσε μυστικές. Εντούτοις, ο θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση με πλήθος συλληπητήριων μηνυμάτων να ρέουν στην ειδική ιστοσελίδα που στήθηκε στη μνήμη του στο apple.com.

To βιβλίο, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Associated Press στο οποίο έχει ήδη φτάσει ένα αντίγραφο, αναφέρεται σε έναν άνθρωπο τον οποίο κορόιδευαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, που υπέβαλλε εαυτόν σε περίεργες δίαιτες και είχε μάλλον ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως το να κοιτά επίμονα ανθρώπους στα μάτια χωρίς να κλείνει τα βλέφαρά του.
Ο Άισακσον λέει ότι ο Τζομπς μετάνιωσε για την απόφασή του να μην υποβληθεί εγκαίρως στη «σωτήρια» αυτή θεραπεία, μεταφέροντας ότι ο Τζομπς θεωρούσε πως εάν θέλεις τόσο πολύ να μην συμβαίνει κάτι, αν το αγνοήσεις, πράγματι, μαγικά, θα πάψει να υφίσταται.

Ο Τζομπς ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2004 ότι υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση κακοήθη όγκου στο πάγκρεας. Το 2008 και το 2009 -καθώς η συνεχιζόμενη απώλεια βάρους είχε θορυβήσει την Silicon Valley και την Wall Street- ο Τζομπς είχε αναφερθεί στο γεγονός λέγοντας ότι μάχεται ενάντια σε ένα... «κοινό bug» και μετά ότι υπέφερε από ορμονική διαταραχή. Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει μόσχευμα.

Ο Στήβεν Τζομπς πέθανε στις 5 Οκτωβρίου σε ηλικία 56 ετών. Λίγα είχαν γίνει γνωστά μέχρι που ανέθεσε στον Άισακσον να γράψει την βιογραφία του, με την οποία ήλπιζε ότι «θα τον γνώριζαν καλύτερα τα παιδιά του».

Κυκλοφορεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο η βιογραφία του Στηβ Τζομπς, συνιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple που έφερε επανάσταση στον κόσµο της πληροφορικής και ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό από καρκίνο, στα 56 του χρόνια. 

Παρόλο που ο Jobs συνεργάστηκε για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, δε ζήτησε να ελέγξει το περιεχόμενό του - ούτε καν να το διαβάσει προτού εκδοθεί. Δεν έθεσε κανέναν περιορισμό. Αντιθέτως, ενθάρρυνε τους ανθρώπους που μίλησαν γι' αυτόν να εκφραστούν ελεύθερα. Και ο ίδιος, εξάλλου, μιλά ειλικρινά, ενίοτε ωμά, για τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές του. Οι φίλοι, οι εχθροί και οι συνάδελφοί του καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα πάθη, την τελειομανία, τις εμμονές του, την αφοσίωσή του στο έργο του, αλλά και το συγκεντρωτισμό του, ο οποίος καθόρισε τον τρόπο δουλειάς του. 

Η βιογραφία ρίχνει «φως» στην προσωπική του ζωή

Στο βιβλίο αποκαλύπτονται επίσης λεπτομέρειες από τη ζωή του Τζομπς εκτός του επιχειρηματικού του περιβάλλοντος. Ο Τζομπς δόθηκε για υιοθεσία όταν γεννήθηκε σε μια οικογένεια στην Silicon Valley. Συναντήθηκε αρκετές φορές με τον βιολογικό του πατέρα, Αμντουφατά «Τζον» Τζάνταλαϊ, στη δεκαετία του 1980, χωρίς να γνωρίζει καν ποιος ήταν, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ο Τζάνταλαϊ διατηρούσε εστιατόριο στην περιοχή εκείνη την εποχή. Ο Τζομπς όμως ποτέ δεν συναντήθηκε με τον βιολογικό του πατέρα αφού έμαθε ποιος ήταν, σύμφωνα με απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του CBS.

Ο Τζομπς αποκαλύπτει επίσης ότι σταμάτησε να πηγαίνει στην εκκλησία από 13 ετών, όταν είδε εικόνες παιδιών που λιμοκτονούσαν στο εξώφυλλο του περιοδικού Life. Επί χρόνια, μελετούσε το Βουδισμό Ζεν και ήταν γνωστό ότι ταξίδευε στην Ινδία προς αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης.

Στις δεκάδες συνεντεύξεις του για τις ανάγκες της συγγραφής της βιογραφίας του, ο Τζομπς μιλά για την αγάπη του για το design και αποκαλεί «πνευματικό συνεργάτη» τον επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού στην Apple, Τζόναθαν Ιβ. Ο Τζομπς, που συγκατελέγει τους Beatles στα αγαπημένα του συγκροτήματα, λέει ότι εμπνεύστηκε το όνομα της Apple όταν έκανε μια δίαιτα με φρούτα. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα αγρόκτημα με μηλιές και σκέφτηκε ότι ήθελε κάτι που θα εξέφραζε διάθεση για διασκέδαση, θα ήταν εμπνευσμένο και δεν θα προκαλούσε το φόβο.

Η βιογραφία στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».Πηγή: Reuters-in.gr

TAGS