Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη χώρα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους 250 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.  
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το ποσοστό ανεργίας το 2010 ανήλθε στο 27,2%, αλλά βάσει ορισμένων εκτιμήσεων, με δεδομένη την επέκταση της «γκρίζας οικονομίας» μπορεί να φθάνει και το 40%.

 
Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, στις υπηρεσίες του ινστιτούτου απασχόλησης απευθύνθηκαν περισσότερα από 60.000 άτομα, που έμειναν χωρίς δουλειά.  


Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 καταγράφεται αύξηση 3,31% (περίπου 2.000 περισσότεροι άνεργοι), ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα «Νεζάβισνε Νόβινε» ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εργασίας και απασχόλησης της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Μπόρις Πούπιτς

   
Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης εκτιμούν ότι η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και σε διάφορες μεθοδεύσεις των εργοδοτών.  


Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανέρχεται σε 530.000 άτομα.