Η επανεκλεγείσα (απο τον α' γύρο) πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σπουδαία πρόκληση: τη διαχείριση της οικονομίας της Αργεντινής, που την χαρακτηρίζει η υπερθέρμανση. Τούτο, μάλιστα, σε ένα κράτος στο οποίο η τόνωση της λιανικής κατανάλωσης είναι χρηματοδοτούμενη σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα απο το δημόσιο.
"Πολλοί δείκτες της οικονομίας της Αργεντινής είναι σήμερα στο κόκκινο" εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός (2003-2008) της προεδρίας του Νέστορα Κίρχνερ και κατόπιν της χήρας του, Κριστίνα, ο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Αφότου ο Νέστορ Κίρχνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής, το 2003, το οικονομικό μοντέλο στηρίζουν οι κρατικές επιδοτήσεις. 

Η λιανική κατανάλωση έχει αυξηθεί σε ποσοστό 4% κάθε χρόνο, ενώ έκτοτε η μεσοσταθμική οικονομική ανάπτυξη δεν υποχώρησε απο το 8% (με μοναδική εξαίρεση το 2009), την ώρα που το ποσοστό των ανέργων συγκρατείται συνεχώς κάτω απο το 7% .

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκε μια σύνταξη σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που διπλασίασε τον αριθμό των συνταξιούχων, ενώ οι φτωχές οικογένειες, με παιδιά, επιδοτήθηκαν.

Όλα αυτά αύξησαν όμως--σε ετήσια βάση--σε ποσοστό 35% τις δημόσιες δαπάνες, εκτινάσσοντας ταυτοχρόνως τον ετήσιο πληθωρισμό στο 25%. Αμφότερα, δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.

Η σόγια, της οποίας το Μπουένος 'Αϊρες είναι ο τρίτος εξαγωγέας, παγκοσμίως, αύξησε σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα, πολύ περισσότερο που μέσα σε μια δεκαετία η τιμή του τόνου της από τα 180-190 αμερικανικά δολάρια άγγιξε, τελικά, τα 500. 

Εκτιμάται ότι απο τις εξαγωγές αυτές η Αργεντινή απεκόμισε μέσα σε μια δεκαετία συναλλαγματικά αποθέματα 30 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

Για το τρέχον έτος, οι επιδοτήσεις υπολογίζονται απο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μάρτιν Λουστεάο στο 4% του ΑΕΠ της Αργεντινής.

Όμως, η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να έχει τις επιπτώσεις της και στην οικονομία της Αργεντινής, στο ορατό μέλλον, περιορίζοντας τις δυνατότητες ελιγμών, στο κυβερνητικό επίπεδο, στο πεδίο της οικονομίας.

Παραδείγματος χάρη, λόγω μείωσης της ζήτησης δεν μπορεί να προβλεφθεί καμία σημαντική επιπλέον αύξηση στην τιμή της σόγιας. Εξάλλου, σημαντικά κεφάλαια από τα συναλλαγματικά αποθέματα θα πρέπει να διοχετευτούν στην εξυπηρέτηση του χρέους--περίπου 4 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια γίνονται, μέσα στο 2012, απαιτητά. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Φερνάντες δεν αποκλείει τη βραχυπρόθεσμη προσφυγή στο νέο εξωτερικό δανεισμό.

Σήμερα έναντι της Λέσχης των Παρισίων η Αργεντινή έχει μια (έντοκη) οφειλή 5,77 δισεκατομμυρίων ευρώ αρνούμενη, όμως, να υπάγεται εφεξής σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία, ή μεσολάβηση, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...