Η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια δεύτερη λίστα περιοχών για τις οποίες η ευθύνη της ασφάλειας θα μπορεί να διαβιβαστεί από το ΝΑΤΟ στον αφγανικό στρατό στο πλαίσιο της διαδικασίας αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων έως το 2014.   Δεκαεπτά περιοχές και επαρχίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό που συνέταξε ο αρμόδιος ανεξάρτητος οργανισμός της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο της έναρξης της διαβίβασης της ευθύνης της ασφάλειας εντός του έτους για τρεις επαρχίες και τέσσερις πόλεις.   

Ύστερα από επαφές με τους αξιωματούχους της διοίκησης των περιοχών αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος αυτός, "ο πρόεδρος Καρζάι θα ανακοινώσει τα ονόματα των επαρχιών αυτών στη (διεθνή) διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης στις 2 Νοεμβρίου", δήλωσε στον Τύπο ο Αμπντούλ Χαλίκ Φαράχι, ο διευθυντής του συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των περιοχών αυτών.  

Ύστερα από δέκα χρόνια πολέμου κατά της εξέγερσης των Ταλιμπάν, ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον άρχισαν φέτος τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεών τους έως τα τέλη του 2014.  

Στο μεταξύ, η ευθύνη της ασφάλειας του εδάφους αναμένεται να περάσει σταδιακά από τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, δυνάμεις που είναι σε φάση εντατικής στρατολόγησης και εκπαίδευσης.