Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), Έρχαρντ Ντρεβς δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση στο Ζβέτσαν, όπου τον κάλεσαν οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου, επειδή τη θεωρεί μη αναγκαία.   «Ο στρατηγός Έρχαρντ Ντρεβς μέχρι τώρα συναντήθηκε αρκετές φορές με τους δημάρχους των δήμων του βορείου Κοσόβου και διατύπωσε τη θέση του. Στη συνάντηση της Τετάρτης δεν θα συμμετάσχει, πρώτα απ΄ όλα και λόγω άλλων υποχρεώσεων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της KFOR Ούβε Νοβίτσκι σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και πρόσθεσε ότι ο κ. Ντρεβς έλαβε την επιστολή - πρόσκληση των δημάρχων του βορείου Κοσόβου. 

 
Ο κ. Νοβίτσκι σημείωσε ότι θέση της KFOR είναι η άνευ όρων ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους πολίτες και τις διεθνείς αποστολές και τόνισε ότι είναι καταγεγραμμένη στην εντολή που έχει η KFOR, όπως και σε διεθνή έγγραφα που συνδέονται με την παρουσία των διεθνών δυνάμεων στο Κόσοβο.

 
Ο εκπρόσωπος της KFOR ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι εργασίας, όπως γίνεται κάθε Τετάρτη.  

«Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, οι επικεφαλής τεσσάρων δήμων του βορείου Κοσόβου ενημέρωσαν το διοικητή της KFOR ότι είναι έτοιμοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των μελών της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ για την εξομάλυνση του ανεφοδιασμού των στρατιωτών», αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλαν οι τέσσερις δήμαρχοι στο διοικητή Ντρεβς.   


Στο δημαρχείο του Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο πραγματοποιείται συντονιστική σύσκεψη των δημάρχων της περιοχής με εκπροσώπους της KFOR, της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) και του ΟΑΣΕ. Τον τελευταίο μήνα, κάθε Τετάρτη διεξάγεται συντονιστική συνάντηση των δημάρχων του βορείου Κοοσόβου με εκπροσώπους των διεθνών αποστολών.  


Ο κ. Νοβίτσκι τόνισε, επίσης, ότι δυνάμεις της KFOR απομάκρυναν δύο οδοφράγματα κοντά στη διάβαση Μπρνιακ στο βόρειο Κόσοβο και ότι έχουν τον έλεγχο και σε τρίτο, σε απόσταση 600 μέτρων από τη διάβαση.   


Η διάβαση Μπρνιακ, που ελέγχει η KFOR, λειτουργεί, είπε ο κ. Νοβίτσκι, αλλά πρόβλημα για την κυκλοφορία αποτελεί το οδόφραγμα που βρίσκεται στην είσοδο από την κατεύθυνση της Σερβίας.  


Μεγάλος αριθμός Σέρβων κατοίκων παρέμειναν, χθες το βράδυ, στα οδοφράγματα στη Γιαγκνιένιτσα και στο Ζούπατς στην περιοχή του δήμου Ζούμπιν Πότοκ, όπου εδώ και μέρες βρίσκονται δυνάμεις της KFOR, οι οποίες επιχείρησαν αρκετές φορές να απομακρύνουν τα εμπόδια από το οδόστρωμα.   


Λιγότεροι ήταν οι κάτοικοι στα οδοφράγματα στους δήμους Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και στη Μιτρόβιτσα