Ο Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης των ισλαμιστών της Τυνησίας οι οποίοι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αναδεικνύονται νικητές των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, έκρινε σήμερα "φυσικό" να ηγηθεί το κόμμα Ενάχντα της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.   "Είναι απολύτως φυσικό το κόμμα που απέσπασε την πλειοψηφία να ηγηθεί της κυβέρνησης", είπε ο Γανούσι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, μολονότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα τελικά αποτέλεσμα των εκλογών.  

Ο Γανούσι τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας "μεγάλης, εθνικής συμμαχίας" που θα οδηγήσει στο σχηματισμό δημοκρατικής κυβέρνησης μαζί "με όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπεν Άλι. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχαν ξεκινήσει "συζητήσεις" πριν από τις εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει με ποια κόμματα.  

Ερωτώμενος για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας ο Γανούσι, που έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά ότι θα πρέπει να είναι κάποια "προσωπικότητα" που συμμετείχε στον αγώνα κατά του Μπεν Άλι. Ως υποψήφιοι για το αξίωμα μέχρι τώρα φέρονται ο Μουστάφα Μπεν Τζααφάρ, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Ετακατόλ, ο Μονσέφ Μαρζούκι, του εθνικιστικού αριστερού Συμβουλίου για τη Δημοκρατία και ο Άχμεντ Μεστίρι, ιστορικός αντίπαλος του πρώην προέδρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Η νέα βουλή θα πρέπει να ορίσει ή να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.  

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και θρησκείας, ο Γανούσι τόνισε ότι "τα τζαμιά δεν πρέπει να γίνουν βήμα για τα πολιτικά κόμματα αλλά να είναι ουδέτερα". Σημείωσε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί στους ιμάμηδες να μιλούν για την πολιτική, αρκεί να μην παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.  

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε "αισιόδοξος" για τις εξελίξεις στην Τυνησία αλλά επισήμανε ότι η οποιαδήποτε βοήθεια της G8 προς τη χώρα αυτή θα εξαρτηθεί από το σεβασμό που θα δείξει στις δημοκρατικές αξίες.   

Στη σύνοδό της στην Ντοβίλ, στα τέλη Μαΐου, η G8 δεσμεύτηκε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τύνιδα υπό τον όρο, όπως είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η χώρα να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε αυτόν τον τελευταίο τομέα "η τυνησιακή κοινωνία είναι πολύ εξελιγμένη και θα ήταν λυπηρό να κάνει βήματα προς τα πίσω", σημείωσε.  

Ο Ζιπέ υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να στιγματιστούν ομαδικά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ή τα ισλαμικά κόμματα. "Μεταξύ τους υπάρχουν εξτρεμιστές και αυτό δεν το θέλουμε. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι απολύτως μετριοπαθείς", κατέληξε.