Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολίτευσης για τα προβλήματα στη διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά και της καταμέτρησης και της επεξεργασίας των δεδομένων του πρώτου γύρου των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία, την περασμένη Κυριακή, μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλή. 
Εκεί, όπου η αριστερή αντιπολίτευση εκτίμησε πως οι εκλογές ήταν "ανέντιμες, εξαγορασμένες και νοθευμένες", όπως τόνισε από το βήμα η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μάγια Μανόλοβα.

Από την πλευρά του, το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ζήτησε να συγκροτήσει η Βουλή μια επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια για την παρεμπόδιση, όπως είπε, χιλιάδων πολιτών να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα ψήφου τους, ώστε να αποδοθούν οι διοικητικές αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

"Πυρά" κατά της κυβερνώσας παράταξης GERB εκτόξευσε, εξάλλου, και ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάρτιν Ντιμιτρόφ, ο οποίος κατήγγειλε το κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει, με κάθε τρόπο, τους πολιτικούς αντιπάλους του να λάβουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση με δίκαιο, έντιμο και σωστό τρόπο.

"Τέτοιες εκλογές δεν έχουν ξαναγίνει τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια"/ Την κατηγορία αυτή της εκπροσώπου των Σοσιαλιστών κας Μανόλοβα επανέλαβαν από το βήμα όλες οι βασικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, "συνδετικός κρίκος" στις εκτιμήσεις των οποίων για τα προβλήματα σε όλη τη χώρα στην εκλογική ημέρα αλλά και της νύχτας μετά τις εκλογές υπήρξε η λέξη "χάος".

Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να ζητήσει ακύρωση των εκλογών στη Σόφια, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μια σειρά από εκλογικά "παραπτώματα", όπως: - Στέρηση του δικαιώματος σε χιλιάδες Βούλγαρους ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές, επειδή συμπεριλήφθηκαν άδικα σε "απαγορευτικές λίστες" που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή στην εκλογή των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε άτομα, που δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στη Βουλγαρία τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις κάλπες.

Παράβαση των νόμιμων χρονικών ορίων των εκλογών σε πολλά μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψηφοφόροι είτε να φύγουν χωρίς να μπορέσουν να ψηφίσουν ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρ' όλο που η Κεντρικής Εφορευτική Επιτροπή είχε δώσει μόλις δίωρη παράταση της διαδικασίας (έως τις 9 το βράδυ).

Γι' αυτά τα κύρια "αμαρτήματα", που έχουν γίνει κεντρικό θέμα όχι μόνο του βουλγαρικού Τύπου, αλλά προσέλκυσαν την προσοχή και των διεθνών ΜΜΕ, κατηγόρησαν σήμερα το κυβερνών κόμμα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

Στο αντίλογο της, η εκπρόσωπος του GERB Ίσκρα Φιντόσοβα κατήγγειλε με τη σειρά της την αντιπολίτευση για προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων, αλλά και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. 

Στην ομιλία της σημείωσε ακόμη ότι ο Εκλογικός Κώδικας, που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, είναι σωστός και λειτουργικός και, κατά συνέπεια, οι εκλογές είναι νόμιμες και κανονικές, παρά τα όποια προβλήματα, που όπως επισήμανε η κα Φιντόσοβα έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια δυναμική προσπάθεια κάθε λογής αρμοδίων "να διαχωρίσουν την θέση τους" από τα προβλήματα στην (από)διοργάνωση των εκλογών, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ γιατί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν είχε ακόμη δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών, ενώ η προθεσμία, που ορίζει ο Εκλογικός Κώδικας είναι 48 ώρες μετά τη λήξη της διαδικασίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ράλιτσα Νεγεντσόβα ανήγγειλε ότι η Επιτροπή συνεχίζει και σήμερα να δέχεται πρωτοκόλλα και ψηφοδέλτια από τη Σόφια.

Επισήμανε δε ότι στον Εκλογικό Κώδικα "προφανώς έχει παραλειφθεί", όπως είπε, το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής δύο παράλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, με συνέπεια να προκύψουν προβλήματα στη Σόφια και αλλού.