Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται αργότερα σήμερα να ψηφίσει για να υιοθετήσει μια απόφαση που θα προβλέπει ότι θα τερματιστεί την 31η Οκτωβρίου η επιχείρηση του NATO στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Η απόφαση αυτή αντανακλά τη συναίνεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγκαιότητα να δοθεί ένα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις", είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Μπερνάρ Βαλερό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η πτώση της Σύρτης οδήγησε τους λίβυους ηγέτες να ανακηρύξουν την απελευθέρωση της λιβυκής επικράτειας την 23η Οκτωβρίου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα μια απόφαση η οποία θα δίνει τέλος την 31η Οκτωβρίου στην εντολή που περιείχε η απόφαση 1973 κι επέτρεπε τη χρήση βίας για την προστασία των αμάχων και την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης" πτήσεων, ανέφερε ο Βαλερί.

Χθες ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, είχε πει πως "ο λιβυκός λαός θέλει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους".

Για το Παρίσι, ο τερματισμός των επιχειρήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα επιτρέψει την έναρξη μιας "νέας φάσης" και στο πλαίσιο αυτό "θα συνεξετάσουμε με τις λιβυκές αρχές τους τρόπους να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους", είπε ο Βαλερό.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ εκτίμησε χθες ότι θα πρέπει να βρεθεί "ένας άλλος τρόπος" προκειμένου η Γαλλία "να συμβάλλει στη μετάβαση" στη Λιβύη.

Στο μεταξύ τυνησιακό δικαστήριο άφησε σήμερα ελεύθερο τον πρώην πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι, παρά το αίτημα των νέων λιβυκών αρχών να εκδοθεί, όπως δήλωσε συνήγορός του σήμερα.

"Το δικαστήριο τον αποφυλάκισε", είπε ο δικηγόρος, Μαμπρούκ Κορσίντ, ενώ δικαστική πηγή επιβεβαίωσε πως ο αλ Μαχμούντι είναι ελεύθερος.

Ο αλ Μαχμούντι είχε διαφύγει από τη Λιβύη στην Τυνησία καθώς το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι κατέρρεε, τον Ιούλιο, και είχε προβεί σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την πιθανή έκδοσή του.