Η Κίνα που, μαζί με τη Ρωσία, έχει θέσει βέτο στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ το οποίο απειλούσε τη Συρία με "στοχευμένα μέτρα" προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες, κάλεσε σήμερα το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού του. Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Βου Σίκε, μετά τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουαλίντ Μουάλεμ, ζήτησε να τερματιστούν οι "πράξεις βίας και η αιματοχυσία" και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις "μέσω του διαλόγου".

"Ελπίζουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προσπάθειες για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, μια συνολική πολιτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών προκειμένου να ανταποκριθεί στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού", είπε ο Βου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana ο Βου είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για μια πολιτική λύση του προβλήματος και επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στις "ξένες παρεμβάσεις" στη Συρία.

Στις 4 Οκτωβρίου Ρωσία και Κίνα--χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-- έθεσαν βέτο στην απόφαση των δυτικών χωρών που απειλούσε τη Δαμασκό με "στοχευμένα μέτρα".