Τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2012 - 13 παρουσίασε ο Μπαν Γκι -μουν


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνουν και να συνεισφέρουν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τον διοικητικό προϋπολογισμό του Οργανισμού την περίοδο 2012-2013. Ο Μπαν είπε ότι ο προϋπολογισμός που παρουσίασε θα επιτρέψει στον ΟΗΕ να συνεχίσει το έργο του σε τομείς όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής ανάπτυξη κ.λ.π. Πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 3,2% σε σύγκριση με τον τρέχοντα διετή προϋπολογισμό --ο οποίος τερματίζεται την 31η Δεκεμβρίου-- καθώς ελήφθη υπ' όψιν η οικονομική κρίση.

"Ο προϋπολογισμός που σας παρουσιάζεται αντανακλά μια κεντρική πρόκληση: πώς να κατανεμηθούν οι πόροι για αυτό τον οργανισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία", ανέφερε ο Μπαν στην επιτροπή οικονομικών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πρόκειται να εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό. "Η οικονομική κρίση πλήττει πολλές χώρες", επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

"Πρέπει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τις δικές σας, των μελών, και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των λαών του κόσμου μας".

Ο διοικητικός προϋπολογισμός καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων του ΟΗΕ παγκοσμίως, διάφορες συναντήσεις κ.ά. Οι 193 χώρες-μέλη συνεισφέρουν σε αυτόν βάσει του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Οι δυτικές χώρες έχουν την μεγαλύτερη συμβολή, με τις ΗΠΑ να εισφέρουν το 22%.

Οι προϋπολογισμοί για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, τα διεθνή δικαστήρια και ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι χωριστοί.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο