Τη θέση ότι ο κατώτερος μισθός στη Βρετανία πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό που να υπερβαίνει τον πληθωρισμό θα υποστηρίξουν τα συνδικάτα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Βρετανίας (TUC), που εκπροσωπεί 58 συνδικάτα, αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός για τους ενήλικες θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που να είναι υψηλότερο από τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή την αύξηση στον μέσο όρο των μισθών, αναλόγως του ποιος δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Η επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό (LPC) -που σήμερα φθάνει τις 6,08 λίρες (6,99 ευρώ) την ώρα- μελετά το επίπεδο στο οποίο θα προτείνει να καθοριστεί αυτός για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 ως το Σεπτέμβριο του 2013.

Η TUC, αντιπροσωπεία της οποίας συναντάται με την επιτροπή την Τρίτη, θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού πάνω από το όριο του πληθωρισμού είναι απαραίτητη και προσιτή.

Προσθέτει ότι ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες 18-21 ετών πρέπει να εξισωθεί με εκείνον για τους ενήλικες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 5,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1991. "Πέρυσι η LPC πρότεινε αύξηση 2,5% στον κατώτερο μισθό για τους ενήλικες, που αποδείχθηκε πολύ λίγη. Ο πληθωρισμός εξανεμίζει τόσο τον μέσο μισθό όσο και τον κατώτερο μισθό, προκαλώντας μια τεράστια συμπίεση στο βιοτικό επίπεδο, ειδικά για τους χαμηλόμισθους", σύμφωνα με την TUC.