Αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν άνδρα που είχε ανοίξει πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο άτομα, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες και το δημόσιο ραδιόφωνο της Βοσνίας. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο ο δράστης, ηλικίας περίπου 40 ετών, ήταν μέλος ενός "ουαχαβιτικού κινήματος" (φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι). Φορούσε κουκούλα, ήταν οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ και γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) άρχισε να πυροβολεί, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί αν στόχος του ήταν το κτίριο της πρεσβείας. 

Από τα πυρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί φρουροί της πρεσβείας, ο ένας στο πόδι και ο άλλος στο κεφάλι.

Ο ένοπλος που είχε ανοίξει πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο δεν είναι νεκρός αλλά νοσηλεύεται τραυματισμένος μετά την αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της βοσνιακής αστυνομίας, Ίρφαν Νέφιτς.

"Το άτομο που πυροβολούσε με αυτόματο όπλο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και συνελήφθη. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο", είπε ο Νέφιτς μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ΒΗΤ.

Νωρίτερα, το δημόσιο ραδιόφωνο της Βοσνίας είχε μεταδώσει ότι ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς.


Η εκπρόσωπος της πρεσβείας, Σάνια Πεϊτσίνοβιτς, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ένα "επεισόδιο" μπροστά από το κτίριο. "Η πρεσβεία έκλεισε. Αναμένουμε από την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη", είπε.

Κανείς από τους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας δεν έπαθε το παραμικρό.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο είχε κλείσει για μικρό χρονικό διάστημα τον Μάρτιο του 2002 εξαιτίας μιας αδιευκρίνιστης "απειλής", όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το κτίριο δέχεται επίθεση.