Ο επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Ιρλανδίας, Σον Γκάλαχερ, παραδέχτηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές της Πέμπτης και συνεχάρη τον Μάικλ Ντ. Χίγκινς του Εργατικού κόμματος για τη νίκη του.

"Τηλεφώνησα στον Μάικλ Ντ. Χίγκινς για να τον συγχαρώ (...) για τη νίκη του. Θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου ως πρόεδρος", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαχερ.

Ο 70χρονος ποιητής και πρώην υπουργός Μάικλ Ντ. Χίγκινς φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την εκλογή του, παρ' ότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. Το δημόσιο ραδιόφωνο RTE ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα των εκλογών, ο Χίγκινς προηγείται με σημαντική διαφορά, χωρίς όμως να διευκρινίσει τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, ούτε όμως και τον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα. 

 Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ίμον Γκίλμορ, τον συνεχάρη επίσης αφού, όπως είπε "είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει ο ένατος πρόεδρος της Ιρλανδίας".

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχτεί την Μαίρη Μακάλις, την πρόεδρο της Ιρλανδίας τα τελευταία 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι δημοσκοπήσεις έδιναν σταθερά προβάδισμα στον Γκάλαχερ και έφερναν τον Χίγκινς στη δεύτερη θέση. 

Σύμφωνα πάντα με το δημόσιο ραδιόφωνο στην τρίτη θέση αναμένεται να βρεθεί ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν ενώ ο Ντέιβιντ Νόρις, ο πρώτος υποψήφιος στα χρονικά που έχει διακηρύξει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, θα τερματίσει τέταρτος. 

Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο Σάββατο καθώς η καταμέτρηση καθυστερεί λόγω της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος.