Τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός νεαρού κρατουμένου σε αιγυπτιακή φυλακή, επειδή βρέθηκε στο κελί του μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, καταγγέλλει μια οργάνωση για την αποκατάσταση των θυμάτων βίας και βασανιστηρίων. «Ένας νέος θάνατος από βασανιστήρια: για να τον τιμωρήσουν επειδή είχε μια κάρτα κινητού τηλεφώνου στο κελί του, στη φυλακή Τόρα, ο Έσαμ Αλι Ατα Αλι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών από στρατοδικείο στις 25 Φεβρουαρίου, υποβλήθηκε σε άγρια βασανιστήρια», υποστηρίζει το κέντρο ελ-Ναντίμ.

Σύμφωνα με την σελίδα του κέντρου στο Facebook, ο νεαρός, εν αγνοία της οικογένειάς του, μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο Κασρ ελ-Αΐνι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Έσαμ Ατα «είχε ζητήσει μια κάρτα SIM από τη μητέρα του κι εκείνη του την έδωσε. Όμως τον μαρτύρησαν και τον βασάνισαν», είπε ένας δικηγόρος που ήρθε σε επαφή με την οικογένεια.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει να γίνει νεκροτομή, όμως πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας διαψεύδουν ότι ο Έσαμ βασανίστηκε. Μία πηγή είπε μάλιστα ότι ο κρατούμενος αισθάνθηκε άσχημα κατά το επισκεπτήριο όπου ήταν παρούσες η μητέρα του και η αρραβωνιαστικιά του και ότι στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε καταπιεί ναρκωτικά χάπια.

Η υπόθεση του Έσαμ ήρθε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την καταδίκη δύο αστυνομικών για τη συμμετοχή τους στο θάνατο του Χάλεντ Σαΐντ, ενός νεαρού Αιγύπτιου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τον Ιούνιο του 2010. Η αστυνομία είχε τότε υποστηρίξει ότι ο Σαΐντ πέθανε επειδή τη στιγμή της σύλληψής του κατάπιε ένα σακουλάκι με ναρκωτικά.