Η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανησυχεί για το ενδεχόμενο επαναφοράς, σε ισχύ, της εφαρμογής της θανατικής ποινής στο Μαρόκο. Ύστερα από την γνωστοποίηση δικαστικής απόφασης στο Μαρόκο, με την οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο ο βασικός κατηγορούμενος, για την βομβιστική επίθεση στο Μαρακές που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα, τον φόβο ότι, η επιβολή θανατικής ποινής, που δεν εφαρμόζεται στο Μαρόκο από το 1993, μπορεί να επανέλθει σε ισχύ, εξέφρασε ο Ιταλός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λούκα Βολοντέ, ύστερα από την γνωστοποίηση δικαστικής απόφασης στο Μαρόκο, με την οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο ο βασικός κατηγορούμενος, για την βομβιστική επίθεση στο Μαρακές που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα.


Ο Ιταλός βουλευτής, που είναι και ο αρμόδιος εισηγητής, για την χορήγηση του καθεστώτος «Εταίροι για την Δημοκρατία», από την ΚΣΣΕ προς τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Βορείου Αφρικής, υπενθύμισε ότι, το κοινοβούλιο του Μαρόκου ( το πρώτο κοινοβούλιο που έλαβε το χρίσμα της ΚΣΣΕ ως «εταίρος για την Δημοκρατία», τον περασμένο Ιούνιο) ανέλαβε την υποχρέωση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης, ώστε να διατηρηθεί το μορατόριουμ που είχε καθιερωθεί, για την μη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα.


Αν πραγματοποιηθεί η αποφασισθείσα εκτέλεση το Μαρόκο θα βρεθεί σε αντίθεση, με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, όταν πήρε το χρίσμα του «Εταίρου για την Δημοκρατία» της ΚΣΣΕ, κατέληξε ο κ. Λούκα, υπογραμμίζοντας ότι « όπου κι' αν επιβάλλεται η θανατική ποινή είναι απλά αδικαιολόγητη."