Τον τερματισμό των κινητοποιήσεων στην αυστραλιανή αεροπορική Qantas διέταξε δικαστήριο της χώρας, δίνοντας τημ Κυριακή εντολή σε διοίκηση και εργαζομένους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διορία 21 ημερών. Μετά την απόφαση της εταιρείας να αποκλείσει τους εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, απαντώντας στον απεργιακό αγώνα κινητοποιήσεων, σχεδόν 70.000 επιβάτες καθηλώθηκαν σε αεροδρόμια στα αεροδρόμια περισσότερων από 20 χωρών λόγω της ακύρωσης των πτήσεων μέσα και έξω από την Αυστραλία.


«Δεν είχαμε άλλη επιλογή» δικαιολογήθηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Άλαν Τζόϊς, ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρία «αργοπέθαινε» λόγω του απεργιακού αγώνα που διεξήγαγαν τρία συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι της διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δεν δέχονται την αναδιάρθρωση και την μεταφορά εργασιών σε χώρες της Ασίας.  


Σύμφωνα με τον κ. Τζόις, οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στις κινητοποιήσεις θα αποκλειστούν από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ώστε να προχωρήσει το μέτρο της καθήλωσης των αεροσκαφών.  
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κατηγόρησαν τον κ, Τζόις ότι ο ίδιος καταστρέφει την εταιρία με την στρατηγική του.  


Για το ζήτημα και προκειμένου να δοθεί τέλος στη διαμάχη συνεδρίασε εκτάκτως η Αρχή επίλυσης εργασιακών διαφορών.  
Η εταιρία υποστήριζε, πριν την εκδίκαση στο Διαιτητικό Δικαστήριο, πως απόφαση που θα διέτασσε αναβολή των κινητοποιήσεων δεν ήταν αρκετή για να ξαναρχίσουν οι πτήσεις, ζητώντας αντιθέτως να χαρακτηριστούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές.  


Αυτό σημαίνει ότι το Δικαστήριο, διατάσσοντας τερματισμό των απεργιών -όπως και έκανε- δίνει εντολή υποχρεωτικής διαιτησίας στα δύο μέρη εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε 21 μέρες.  
Παρέμβαση για το θέμα, ζητώντας τη γρήγορη επίλυση του, έκανε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Τζίλαρντ.

«Θέλω να δω το ζήτημα να επιλύεται· έχουμε κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να πάει το ζήτημα στην επιτροπή διαιτησίας».  


Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν η Qantas ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετά από τις ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 150 εκατ. ευρώ) που είχε κυρίως στις διεθνείς πτήσεις.  


Τα συνδικάτα κινητοποιήθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η κατάσταση μέχρι το λοκ άουτ το Σάββατο. Ωστόσο, παρά το ότι οι πιλότοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία συνεχίζουν να απέχουν.