Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNESCO, του πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ, μετά από την ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισοτίμου μέλους του. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χρηματοδοτήσει την UNESCO με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα η Παλαιστίνη πέτυχε μία σημαντική νίκη, αφού αναγνωρίσθηκε ως μέλος της Unesco.

Η ψηφοφορία που έγινε στο Παρίσι, αποφάσισε με 107 υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά, ενέταξε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέρος του Οργανισμού. 

"Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού", είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι.

Στην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της Ουνέσκο που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.