Την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, ενώ ικανοποίηση δηλώνουν οι ευρωπαίοι εργοδότες.
Συγκεκριμένα, την «ήττα της ΕΕ και την υποχώρησή της μπροστά στις επιταγές των οικονομικών αγορών», καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), η δε Γενική Γραμματέας της Μπερναντέτ Σεγκόλ υπογραμμίζει την έλλειψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγων. 

«Οι τακτικές συναντήσεις των αρχηγών κρατών στις Συνόδους Κορυφής δεν έχουν κανένα νόημα, αν δεν αλλάξουν κατεύθυνση και δεν εγκαταλείψουν τη λογική της λιτότητας και των μεγάλων δοκιμασιών για τους λαούς», σχολίασε. 

«Οι εργαζόμενοι καλούνται, ακόμα μία φορά, να πληρώσουν το δυσλειτουργικό σύστημα», τονίζει η ETUC, σημειώνοντας ότι μετά από τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία καλούνται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αλλαγές στην αγορά εργασίας. 

Από την πλευρά της, η ένωση ευρωπαίων εργοδοτών "Business Europe", σε ανακοίνωσή της εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία επί της αρχής, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους εργοδότες, η συμφωνία αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα».