Η Βουλγαρία δεν έχει πια στόλο υποβρυχίων από σήμερα, 1 Νοεμβρίου του 2011, καθώς παροπλίστηκε και το τελευταίο υποβρύχιο της χώρας "Σλάβα" ("Δόξα").

Διοικητικοί παράγοντες και βετεράνοι του Πολεμικού Ναυτικού της Βουλγαρίας παραβρέθηκαν στην τελετή έπαρσης, για τελευταία φορά, της εθνικής σημαίας στο τελευταίο βουλγαρικό υποβρύχιο, το οποίο θα μετατραπεί σε πλωτό μουσείο ύστερα από ενεργή υπηρεσία 26 χρονών στη Μαύρη Θάλασσα.

"Είναι πολύ σκληρό για μένα. Είναι σαν να αποχαιρετώ για πάντα αγαπημένο μου άνθρωπο".

Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τα συναισθήματα του ασπρομάλλης, πρώην ναύτης του υποβρυχίου, ο οποίος δεν έκρυβε τα δάκρια του στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ.

"Θα έρθει η μέρα, που θα υψώσουμε τη σημαία αυτή στο νέο υποβρύχιο της Βουλγαρίας", δήλωσε από την πλευρά του στο ΒΝΤ ο διοικητής του πολεμικού στόλου, αντιναύαρχος Πλάμεν Μανούσεφ.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες της Βουλγαρίας τα τελευταία είκοσι χρόνια είχαν ως συνέπεια τη δραστική συρρίκνωση του μαχητικού δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων της, συμπεριλαμβανόμενου και του πολεμικού ναυτικού, όπως υπενθυμίζουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.