Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε την διάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών DAS μετά το σκάνδαλο για το οποίο έχουν φυλακιστεί δεκάδες αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε κατασκοπεία εις βάρος πολιτικών τους αντιπάλων, δημοσιογράφων, δικαστικών κ.ά.
Η DAS διαλύθηκε με προεδρικό διάταγμα και στην πλειοψηφία τους οι αρμοδιότητές της ανατέθηκαν στην αστυνομία, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Σάντος που δόθηκε στην δημοσιότητα αργά χθες (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας).

Η DAS αποδείχθηκε ότι πραγματοποιούσε υποκλοπές και χρησιμοποιούσε και άλλες παράνομες μεθόδους σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησής του. Ο πρώην διευθυντής της, Χόρχε Νογκέρα, καταδικάστηκε το Σεπτέμβριο σε 25 χρόνια κάθειρξη για συνεργασία με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς οι οποίοι στοχοποιούσαν και δολοφονούσαν συνδικαλιστές, ακτιβιστές και άλλους.

Ο προσωπάρχης του Ουρίμπε Μπερνάρντο Μορένο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο και αναμένεται να δικαστεί για ανάμιξη στις υποκλοπές. Ο Ουρίμπε, αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ επί των ημερών του στην προεδρία (2002-2010) αρνείται ότι γνώριζε πως διεξαγόταν κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων.

"Σήμερα είναι η 58η επέτειος από ίδρυση της DAS. . . και σήμερα, στα 58 της χρόνια, την διαλύουμε", είπε ο Σάντος αφού υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.