Αυτό που φοβόταν ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έγινε τελικά, αφού θα πρέπει να εκδοθεί από τη Βρετανία στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα, αποφάνθηκε σήμερα το Πρωτοδικείο του Λονδίνου. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Ασάνζ κατά της έκδοσής του.

Οι σουηδικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν τον 40χρονο Ασάνζ σχετικά με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση που διατυπώθηκαν από δύο γυναίκες που ήταν εθελόντριες στον οργανισμό του WikiLeaks.

Έπειτα από 11 μήνες δικαστικών μαχών, οι δύο δικαστές που είχαν αναλάβει την υπόθεση απέρριψαν στην ετυμηγορία τους τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σύμφωνα με τα οποία το αίτημα έκδοσης ήταν "άδικο και αντίθετο προς το νόμο".

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Θα το "παλέψει" ο Ασάνζ

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks δήλωσε σήμερα ότι "μελετά τα επόμενα βήματα" στη νομική μάχη που δίνει για να αποφύγει την έκδοση από τη Βρετανία στη Σουηδία για να διεξαχθεί σε βάρος του έρευνα για σεξουαλικά αδικήματα.

"Δεν κατηγορούμαι για οποιοδήποτε έγκλημα σε οποιαδήποτε χώρα", δήλωσε ο Ασάνζ στα σκαλιά του δικαστηρίου.  Ο 40χρονος Ασάνζ επισήμανε πως οι όροι του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, βάσει του οποίου συνελήφθη, είναι "τόσο περιοριστικοί" ώστε εμποδίζουν τη βρετανική δικαιοσύνη να "εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης".

Ο Ασάνζ αρνήθηκε να σχολιάσει πώς αισθάνεται για τη σημερινή απόφαση, λέγοντας μόνο ότι όποιος θέλει να μάθει περισσότερα θα πρέπει να επισκεφθεί τον ιστότοπο Swedenversusasange.com.

Ικανοποίηση των κατηγόρων

Στο μεταξύ, στη Στοκχόλμη, ο σουηδός δικηγόρος που εκπροσωπεί τις δύο γυναίκες που έχουν διατυπώσει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου υπέρ της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks ήταν "εντελώς αναμενόμενη".

Ο δικηγόρος Κλας Μπόργκστρομ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν "έκπληξη", προσθέτοντας πως αποτέλεσε επίσης "μια κάποια ανακούφιση για τις πελάτισσές μου".

Ο Μπόργκστρομ δήλωσε πως είναι "πεπεισμένος" ότι ο Ασάνζ θα εκδοθεί στη Σουηδία, όμως δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό αφού ο Ασάνζ μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου και αυτό θα σημάνει "περαιτέρω αναμονή" για τις πελάτισσές του.