Συνελήφθη σήμερα στην πόλη Κάρλοβατς ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Γιόσιπ Μπολίκοβατς ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1945 στην περιοχή Ντούγκα Ρέσα. Ο Γιόσιπο Μπλίκοβατς, 89 ετών, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στέλεχος των παρτιζάνων, μετά τον πόλεμο έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβίας (OZNA), στην περιοχή του Κάρλοβατς και όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Κροατία έγινε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών.

Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα για τις εκτελέσεις αιχμαλώτων το 1945-1946 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντούποβατς, του οποίου φέρεται να ήταν διοικητής.

Η περιφερειακή εισαγγελέας Γκόρνταν Κρίζανιτς πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι έγιναν εκταφές λειψάνων από ομαδικούς τάφους στο δάσος Κόζιατς, στο Κάρλοβατς στο πλαίσιο των ερευνών για τις εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου στο στρατόπεδο Ντούποβατς. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Τόμισλαβ Καραμάρκο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι σε εξέλιξη έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1945 και είχε αναγγείλει συλλήψεις υπόπτων.

Ο Γιόσιπ Μπολίκοβατς ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), αλλά παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών το 1991, επειδή δεν συμφωνούσε με την πολιτική του τότε προέδρου της Κροατίας και ιδρυτή του κόμματος, Φράνιο Τούτζμαν.

Η υπόθεση του Γιόσιπ Μπολίκοβατς ανατέθηκε στο δικαστήριο του Ζάγκρεμπ, ένα από τα τέσσερα δικαστήρια της Κροατίας, αρμόδια για εγκλήματα πολέμου.