Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα από την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για επιτάχυνση της οικοδόμησης κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στην Unesco.
"Καλούμε το Ισραήλ να ανακαλέσει αυτήν του την απόφαση", υπογραμμίζει η Άστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει "βαθιά ανησυχία".

"Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και συνιστά εμπόδιο για την ειρήνευση. Το έχουμε υπενθυμίσει επανειλημμένως στο παρελθόν", υπογράμμισε.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να "συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους με το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες".

Παράλληλα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να εκφράσουν τη "βαθιά τους απογοήτευση" για την επιτάχυνση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας μετά την απόφαση της Unesco.

"(Έχουμε) απογοητευτεί βαθύτατα από την ανακοίνωση", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να καθιστά σαφή στην ισραηλινή κυβέρνηση την αντίθεσή της στα βήματα αυτού του είδους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε χθες το βράδυ να επιταχυνθεί ο εποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να παγώσει προσωρινά η μεταβίβαση πόρων στους Παλαιστινίους σε απάντηση για την ένταξή τους στην Unesco.