Οι εκτιμήσεις και οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι ποικίλες.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο αναλύσεων, από πολιτικούς και οικονομολόγους, κύριων άρθρων εφημερίδων και συζητήσεων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή η κατάσταση στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία είναι ρευστή, σε σημείο που κάποιοι να διατυπώνουν την άποψη ότι επέρχεται νέα ύφεση, η ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περικλείνει αρκετούς κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται επιχειρήματα που στηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αξιολογώντας την ως «δημοκρατική» και «διδακτική» για όλη την Ευρώπη.

Η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία», τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Όπως επισημαίνεται «αν και με την κίνηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστη χθες ο πιο αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ευρώπη, προκαλώντας πτώση στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας στα ύψη την απόδοση των ιταλικών ομολόγων και ωθώντας τους Γερμανούς αξιωματούχους να κατηγορούν τη συμπεριφορά του ως αντι-ευρωπαϊκή, ένα δημοψήφισμα στην Αθήνα μπορεί να είναι διδακτικό για ολόκληρη την Ευρώπη». 

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπανδρέου θα ενισχυθεί πολιτικά, ενώ εάν την καταψηφίσει, οι Έλληνες θα αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη για τις συνέπειες και αυτό είναι καλύτερο από τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους κατά των πολιτικών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, έναντι των οποίων δεν έχουν καμία επιρροή.

Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα παράσχει ένα μάθημα για το τι συμβαίνει στις χώρες που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους και ίσως αυτό νουθετήσει τους Ιταλούς βουλευτές, προκειμένου να διορθώσουν τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές τους. 

Σε αναφορά στα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (ετήσια έρευνα "Doing Business") για την ανάπτυξη στην Ελλάδα (σύμφωνα με την οποία, η χώρα κατατάσσεται στην 100η θέση ως προς τις δυνατότητες που παρέχονται για επιχειρηματική δράση και στην 150η θέση ως προς την παρεχόμενη προς τους επενδυτές προστασία), τονίζεται ότι τα μοναδικά καλά νέα στα στοιχεία αυτά, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει άπλετο χώρο για βελτιώσεις, μόνον εφόσον οι πολιτικοί της δείξουν το αναγκαίο θάρρος να τις υλοποιήσουν. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, αυτό αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για ένα οικονομικό μέλλον, που προσφέρει κάτι περισσότερο από φτώχεια ή μόνιμα χρέη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «National Post», με το οποίο υποστηρίζεται η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα είναι προτιμότερο από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου και το συγκρίνει με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Δεδομένων των δημοσκοπήσεων που φέρουν τους Έλληνες υπέρ της ΕΕ (70%), τονίζεται πως πρέπει να έχουν λόγο στις εξελίξεις, που τους αφορούν, καθώς είναι «οι αποδέκτες της σκληρής φορολογίας και μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και δεν εκπροσωπούνται από τους κουκουλοφόρους των βίαιων διαδηλώσεων». Επιπλέον, αναφέρεται ότι μία συστηματική προσπάθεια θα συγκέντρωνε την ταύτιση των απόψεών τους, που, ίσως να συνίσταται σε μία ανεξάρτητη δημοσιονομικά Ελλάδα μέσα σε μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Σε πολλά σημερινά δημοσιεύματα και ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ καταγράφονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «το δημοψήφισμα θα δώσει μία καθαρή εντολή και θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός της Ελλάδας για την πορεία μας στην Ευρώπη και τη συμμετοχή μας στο ευρώ» και ότι «θα διασφαλίσει αυτή την πορεία με τον πιο αποφασιστικό τρόπο».

Σε ανταπόκριση από τις Κάννες, που δημοσιεύεται στην «Ουάσιγκτον Ποστ», γίνεται αναφορά στην ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για το νέο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, μετά την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, να το θέσει σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζεται, προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από ξένους ηγέτες, οι οποίοι επισήμαναν ότι «παίρνει ρίσκο που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία».

«Η ευφορία», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «που επικράτησε μετά τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της ΕΕ, εξανεμίσθηκε μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Aρκετοί αναλυτές εκφράζουν τη γνώμη ότι η απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι «υψηλού ρίσκου». «Ένα θετικό αποτέλεσμα θα ένωνε την Ελλάδα και θα επέτρεπε τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά μία αποτυχία θα οδηγούσε στην πτώχευση της χώρας και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη», τονίζεται.