Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε δύο γιοτ που μεταφέρουν ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης, ο οποίος απέπλευσε από την Τουρκία σήμερα, να φτάσει στον προορισμό του, τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μιλώντας ανώνυμα στο Reuters επισήμανε ότι «δεν θα τους επιτραπεί να σπάσουν τον αποκλεισμό. Ο αποκλεισμός ισχύει και δε θα υπάρξουν εξαιρέσεις» και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα πάρει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η εκπρόσωπος του στρατού, Αβιτάλ Λίμποβιτς, η οποία δεν διευκρίνισε πώς θα σταματήσουν τα πλοία. Πρόσθεσε ότι το ίδιο το Ισραήλ προσφέρεται να μεταφέρει τη βοήθεια.

Τον Μάιο του 2010, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ σε επιχείρηση κατάληψης τουρκικού πλοίου σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές, γεγονός που όξυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. Σήμερα, οι διπλωματικές σχέσεις των άλλοτε στενών συμμάχων έχουν υποβαθμιστεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας και οι στρατιωτικές και αμυντικές τους σχέσεις έχουν διακοπεί.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένη από το 2007 και η εισαγωγή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι πολύ περιορισμένη και γίνεται μέσω Αιγύπτου.

Πηγή: in.gr