Η διεύθυνση της Liberation προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στα γραφεία της τη σύνταξη της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo καθώς τα γραφεία της καταστράφηκαν σε επίθεση με βόμβα μολότωφ.

«Σε μία δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, νόμοι, δικαστήρια για αυτούς που αισθάνονται δυσφημισμένοι ή θιγμένοι» γράφει ο διευθυντής της Libération, Νικολά Ντεμοράν.

Προσθέτει ότι η όλη ομάδα της εφημερίδας του είναι σοκαρισμένη από τα γεγονότα και απευθύνει την πρόταση στους συναδέλφους του από την Charlie Hebdo να έρθουν στα γραφεία τους μέχρι να αποκατασταθούν τα δικά τους--«είναι ένα είδος δημοσιογραφικού ασύλου», τονίζει.

Η επίθεση –μία επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου η οποία για τη Γαλλία είναι ιερή, είπε ο πρωθυπουργός Φιγιόν–προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη χώρα από το σύνολο του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου.

Η εφημερίδα ετοίμαζε ειδική έκδοση για την Τυνησία και για το λόγο αυτό αναφερόμενη στη σαρία μετονομάστηκε για το ειδικό φύλλο σε «Charia Hebdo». Είχε, μάλιστα, αποφασίσει να χρίσει τον προφήτη Μωάμεθ αρχισυντάκτη του ειδικού φύλλου.

Επιπλέον, το φύλλο αυτής της εβδομάδας έχει σκίτσο με τον Μωάμεθ και ένα συννεφάκι με τα λόγια «100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε στα γέλια».

Σύμφωνα με τη πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξέσπασε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. «Υπήρχαν απειλές, στο Facebook στο Twitter, λάβαμε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, απειλές, ύβρεις», υλικό που η διεύθυνση της εφημερίδας θα παραδώσει στην αστυνομία, είπαν οι συντάκτες της.

Επίθεση δέχτηκε την Τετάρτη και η ιστοσελίδα της εφημερίδας: για ένα σύντομο διάστημα είχε μόνο το μήνυμα «δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ», μέχρι αργά την Τετάρτη ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας

Στη Γαλλία ζουν περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Η ένωση που τους εκπροσωπεί καταδίκασε το περιστατικό, ωστόσο άλλοι φορείς επισήμαναν, μάλλον προσεκτικά, ότι πρόκειται για «προκλητικό δημοσίευμα» ενώ άλλοι είδαν δείγματα ανόδου της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr
TAGS