Το τέταρτο λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών, το Όκλαντ στην ακτή της Καλιφόρνιας, παραμένει σήμερα το πρωί κλειστό, από το βράδυ της προηγουμένης, λόγω μιας πορείας διαδηλωτών κατά της Γουόλ Στριτ, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές. "Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Όκλαντ σταμάτησαν. Θα επαναληφθούν όταν η ασφάλεια θα είναι εγγυημένη", είχε ανακοινώσει η διεύθυνση του λιμανιού νωρίς χθες το βράδυ.

"Ελπίζουμε πως οι εργασίες θα καταστεί δυνατό να επαναληφθούν αύριο (σήμερα Πέμπτη) και ότι οι εργαζόμενοι του λιμένα να μπορέσουν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους χωρίς επεισόδια", προσέθετε στην ανακοίνωσή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές του κινήματος "Occupy Wall Street" (Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ), που είχαν εγκατασταθεί εδώ και 15 ημέρες σε σκηνές στο κέντρο της πόλης, και την αστυνομία του Όκλαντ, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει και να διαλύσει και τον καταυλισμό, είχε προκαλέσει τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή.

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν χθες μέρος σε νέες διαδηλώσεις για να καταγγείλουν την αστυνομική επέμβαση και κάλεσαν σε απεργία αλληλεγγύης, ξεδιπλώνοντας πανό που έγραφαν "χρηματοδοτήστε τα σχολεία μας και τις υπηρεσίες μας, όχι τις τράπεζες!" ή καλούσαν να "γιορταστεί ο θάνατος του καπιταλισμού".

Οι αρχές του λιμένα έκριναν πιο συνετό να στείλουν τους εργαζομένους στα σπίτια τους και να ανακοινώσουν το κλείσιμο του λιμένα όταν ομάδες διαδηλωτών έκαναν πορεία προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις και άρχισαν να αποκλείουν πολλά τέρμιναλ.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από μερικές μεμονωμένες πράξεις βανδαλισμού εναντίον τραπεζικών καταστημάτων και μια σύντομη στιγμή έντασης ανάμεσα σε αστυνομικούς με εξάρτυση για την καταστολή ταραχών και τους διαδηλωτές.

Χθες το βράδυ, οι διαδηλωτές προχώρησαν προς το κέντρο της πόλης, όπου έστησαν κοντά στο δημαρχείο ένα νέο καταυλισμό με περίπου πενήντα σκηνές.

Οι λιμενικές αρχές ελπίζουν συνεπώς να ανοίξουν και πάλι στη διάρκεια της σημερινής ημέρας το μεγάλο λιμάνι, από το οποίο διακινούνται κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.