Τουλάχιστον τέσσερις Σύροι σκοτώθηκαν σήμερα στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας από πυρά τεθωρακισμένων. Οι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στις συνοικίες Μπάμπα Αμρ, Αλ-Ινσάατ και Μπαμπ Ντέιμπ της Χομς από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι οι πρώτοι θάνατοι μετά την αποδοχή από την Δαμασκό του αραβικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης. 

Επίσης τουλάχιστον 80 άνθρωποι συνελήφθησαν την ανατολική πόλη Ντέιρ αζ-Ζουρ. 

Την ίδια ώρα οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού που οργανώνουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ αμφισβήτησαν σήμερα τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που είπε ότι αποδέχεται "χωρίς επιφυλάξεις" το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για έξοδο από την κρίση.

"Εκφράζουμε ικανοποίηση για τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου με σκοπό να σταματήσει την αιματοχυσία των Σύρων και να τους προστατεύσει από τα πυρά του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας αλλά αμφισβητούμε την αποδοχή από το συριακό καθεστώς των όρων του αραβικού σχεδίου", δηλώνουν οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου προβλέπει πλήρη διακοπή των βιαιοτήτων, την απελευθέρωση προσώπων που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις και την εκκένωση πόλεων που μαστίζονται από τις ένοπλες συγκρούσεις, πριν από την έναρξη διαλόγου μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού "καλούν το λαό να ελέγξει τις προθέσεις του καθεστώτος" απέναντι στα σημεία του σχεδίου και τονίζουν ότι αν αυτά εφαρμοστούν, θα επιτραπεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες του συριακού λαού να εκφράζει τις πραγματικές του πολιτικές θέσεις και να συμπαρατάσσεται με τους ειρηνικούς διαδηλωτές στους δρόμους της Συρίας".

Για να διατηρηθεί η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή, οι Επιτροπές καλούν στην "οργάνωση διαδηλώσεων και καθιστικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, κυρίως αύριο Παρασκευή σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους, και να συνεχίσουν τον ειρηνικό αγώνα μέχρι τη ανατροπή του καθεστώτος".

TAGS