Το ελληνικό πολιτικό θρίλερ φαίνεται πως έχει βρει... μιμητές και στην Ιταλία, αφού όπως μεταδίδει το Reuters, ομάδα «έμπιστων» του Καβαλιέρε ζητούν την παραίτηση του και πιθανόν να ετοιμάσουν πρόταση μομφής εναντίον του. 
Έξι βουλευτές του Μπερλουσκόνι κάλεσαν παράλληλα να σχηματιστεί κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, με επιστολή τους στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, κάνοντας λόγο περί ανάγκης η Ιταλία να εισέλθει σε "νέα πολιτική φάση" και να αποκτήσει "νέα κυβέρνηση".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι "η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, αλλά όχι της εκτελεστικής εξουσίας στο σύνολό της, βρίσκεται στις κάλπες, διαμέσου της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης".

"Σας ζητούμε, κύριε πρωθυπουργέ να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις. Να αναλάβετε την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους ευρωπαίους εταίρους , σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", αναφέρουν οι βουλευτές.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι εν βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Μπερλουσκόνι αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα: για τον νόμο οικονομικής σταθερότητας (στον οποίο εντάσσεται μέρος των μεταρρυθμίσεων που ζήτησε η Ευρώπη) και για τη νέα προσπάθεια έγκρισης του "δημόσιου ισολογισμού" του 2010, που είχε καταψηφισθεί, πρόσφατα, από την βουλή.

Συνεργάτες του μεγιστάνα-πρωθυπουργού τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί, όντως, να διευρυνθεί, αλλά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντα επικεφαλής της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσει, στην συνέχεια, την χώρα σε εκλογές.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν μάλιστα ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, είναι ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος, φυσικά, δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχετικό σχόλιο. 

Όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των έξι "δυσαρεστημένων" βουλευτών. Ο Μπερλουσκόνι αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάνες εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να τους συναντήσει προσωπικά. 

Την ίδια στιγμή,ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά --ήσσονος εταίρου στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό -- δήλωσε ότι θα προτιμούσε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να σχηματιστεί κυβέρνηση διορισμένων τεχνοκρατών για την αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης.

Ο Μπόσι έκανε την δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος συζητάει με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα την Ιταλία, αυξάνοντας τα επιτόκια των ομολόγων της και ρίχνοντας τις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μπόσι εκτιμάται ότι θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία ως τα Χριστούγεννα και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές για την άνοιξη.

Ο Ναπολιτάνο είπε σχετικά με τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ότι γνωρίζει την βαρύτητα των προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως και την ανάγκη για συνεκτικές προσπάθειες τόνωσης της ανάπτυξης και μείωσης του δημοσίου χρέους.

Επισήμανε πάντως πως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι πιστεύει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της παραμονής της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία.
Σχετικό θέμα:

Σε απόγνωση η Ιταλία μετά την εκτόξευση των spread