Το ανώτατο δικαστήριο του Καναδά αρνήθηκε σήμερα να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Αμπντάλα Χαντρ, που φέρεται να αγόραζε όπλα για λογαριασμό της αλ Κάιντα, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα. Ο Αμπντάλα Χαντρ είναι ο μεγάλος γιος του Όμαρ Χαντρ, του μοναδικού καναδού υπηκόου που κρατείται στη φυλακή στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο. Και οι δύο είναι καναδοί πολίτες.

Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Οντάριο που τον προηγούμενο Μάιο έκρινε κατά της έκδοσης του Χαντρ. Το εφετείο είχε αναφερθεί στην κακοποίηση, έπειτα από υπόδειξη των ΗΠΑ, που υπέστη ο Χαντρ όταν συνελήφθη και κρατήθηκε στο Πακιστάν.

Τον Αύγουστο του 2010 η καναδική δικαιοσύνη είχε αφήσει ελεύθερο τον Χαντρ επισημαίνοντας ότι είχε κακοποιηθεί και είχε υποβληθεί σε σωματική βία στο Πακιστάν, όπου είχε συλληφθεί το 2004 και κρατήθηκε επί 14 μήνες έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον, προτού επιστρέψει στον Καναδά.

Ο Αμπντάλα Χαντρ είχε παραδεχθεί στις ανακρίσεις που έγιναν στο διάστημα που κρατούνταν στο Πακιστάν, ότι αγόρασε όπλα για λογαριασμό της αλ Κάιντα, όμως πρόσθεσε ότι είχε βασανιστεί, οπότε η ομολογία του δεν μπόρεσε να γίνει δεκτή από το δικαστήριο.