Η Βραζιλία δεν θα συμβάλει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ από τις Κάνες, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα της διατίθεται να αυξήσει τη συμμετοχή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
"Δεν έχω ουδεμία πρόθεση να συνεισφέρουμε άμεσα" στο ΕΤΧΣ, δήλωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάνες.

Οι Ευρωπαίοι προβλέπουν την ενίσχυση της ικανότητας επέμβασης του ταμείου τους από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1.000 δισεκατομμύρια.

"Γιατί θα πρέπει να το κάνουμε εμείς αν το κάνουν εκείνοι (οι Ευρωπαίοι);", διερωτήθηκε η Ρουσέφ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Βραζιλία διατίθεται να αυξήσει τη συμβολή της στο ΔΝΤ, το θεσμό που προσφέρει "εγγυήσεις" για τα χρήματα που αφαιρεί από τα αποθέματά του και από το "μόχθο του βραζιλιάνικου λαού", προσέθεσε.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας σημείωσε επίσης ότι οι πέντε χώρες της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ακολουθούν την ίδια γραμμή, διευκρινίζοντας ότι το Πεκίνο είχε πει ότι "προτιμάει να συμβάλει (στη διάσωση της ευρωζώνης) μέσω του ΔΝΤ κι όχι άμεσα".