Τουλάχιστον 63 άνρθωποι σκοτώθηκαν σε μία σειρά επιθέσεων που σημειώθηκε χθες Παρασκευή εναντίον αστυνομικών τμημάτων και εκκλησιών στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού. "Υπάρχουν 63 επιβεβαιωμένοι νεκροί", δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Λίγο νωρίτερα σήμερα ένας δικηγόρος πήγε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλης Νταματούρου και μέτρησε 60 σορούς, που είχαν μεταφερθεί εκεί μετά τις επιθέσεις. H ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ -που σημαίνει "η δυτική παιδεία είναι αμαρτία"- φέρεται να είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις που ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και διήρκησαν όλη την ημέρα.

Μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι να οδηγήσουν ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά σε μία κυβερνητική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα The Nation. Επίσης οι βόμβες που εξερράγησαν στο θεολογικό πανεπιστήμιο ελ Κανέμι της ίδιας πόλης συνδέονται με την Μπόκο Χαράμ.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν το μεσημέρι, όταν γονείς και μαθητές δέχθηκαν επίθεση κοντά στο τέμενος του κολεγίου. Στην πόλη Νταματούρου η Μπόκο Χαράμ φέρεται να είναι υπεύθυνη και για τις επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και μίας καθολικής εκκλησίας.

"Βόμβες εξερράγησαν σε πολλά αστυνομικά τμήματα και εκκλησίες", δήλωσε ο Ούμαρ Γκάμπο κάτοικος της Νταματούρου στην εφημερίδα Next. "Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 6 το απόγευμα (χθες) όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της οργάνωσης και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε.

Η Μπόκο Χάραμ, που δηλώνει ότι διεκδικεί την άμεση εφαρμογή της σαρία (του ισλαμικού νόμου) στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες και ένοπλες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη βοριεοανατολική Νιγηρία.

Όμως είναι η μόλις η δεύτερη φορά που η οργάνωση κατέφυγε σε επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τον Αύγουστο εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στην Αμπούζα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

Ένα μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη σειρά επιθέσεων που προκάλεσαν χθες Παρασκευή το θάνατο 63 ανθρώπων στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ πρειδοποίησε ότι θα συνεχίσουν "να επιτίθενται" σε κυβερνητικούς στόχους. 

«Είμαστε υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στη Μπόρνο (πολιτεία πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μαϊντουγκούρι) και την Νταματούρου», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο Άμπουλ Κάκα, μέλος της οργάνωσης.