Το Ισραήλ άφησε ελεύθερους έξι από τους 27 επιβάτες και μέλη πληρώματος των δύο πλοίων τα oποία αναχαίτισε την Παρασκευή (χθες) ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Κομάντος του ισραηλινού ναυτικού αναχαίτισαν χθες το απόγευμα τα σκάφη Saoirse ("Ελευθερία" στα γαελικά) και Tahrir ("Απελευθέρωση" στα αραβικά) που έφεραν ιρλανδική και καναδική σημαία αντίστοιχα. Τα δύο σκάφη οδηγήθηκαν με συνοδεία στο ισραηλινό λιμάνι Άσντοντ, νότια του Τελ Αβίβ.

Οι έξι άνθρωποι που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι δύο έλληνες μέλη πληρώματος, τρεις δημοσιογράφοι και ένας ισραηλινός Άραβας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Σαμπίν Χαντάντ.

Οι υπόλοιποι 21 επιβαίνοντες κρατούνται στη Ράμλα, κοντά στο Τελ Αβίβ, πρόσθεσε, διευκρινίζονας πως τα διαβήματα απέλασής τους θα χρειαστούν τουλάχιστον 72 ώρες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 14 Ιρλανδοί και πολίτες του Καναδά, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Μπορούν να αναχωρήσουν από τώρα αν παραιτηθούν από το να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστή που θα αποφασίσει την απέλασή τους, αλλά προς το παρόν όλοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν ένα τέτοιο έγγραφο", διευκρίνισε απόψε η Σ. Χανάντ.

Τα δύο πλοία που μετέφεραν φάρμακα με προορισμό τον παλαιστινιακό θύλακο είχαν αναχωρήσει από την Τουρκία. Είχαν λάβει συστάσεις να μην προβάλουν αντίσταση στο ισραηλινό ναυτικό.