Την τρίτη του θητεία εξασφάλισε ο  πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, καθώς συγκέντρωσε το 63,7%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 18% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Ο πλησιέστερος αντίπαλος του Ορτέγα Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του Ορτέγα, ήρθε δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία με 25,55%, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπέρτο Ρίβας.

Κατά την πενταετή θητεία του Ορτέγα σημειώθηκε οικονομική πρόοδος, οφειλόμενη εν μέρει και στην βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Πρώην διοικητής των Σαντινίστας που ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα το 1979 και πολέμιος των ΗΠΑ την ψυχροπολεμική περίοδο, ο Ορτέγα κατάφερε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα χάρη σε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009 -το οποίο ελέγχουν οι Σαντινίστας- που καταργούσε την απαγόρευση που ίσχυε για τις συναπτές θητείες.

Με τη βοήθεια του συμμάχου του Τσάβες, ο Ορτέγα μείωσε το ποσοστό της φτώχειας και θεωρείται ότι επέτρεψε την ελεύθερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο Ορτέγα κατηγορείται ότι υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και ορισμένοι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία επ΄αόριστον, όπως και ο Τσάβες.