Η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης κατά του Ιράν αφού, θα ήταν "ένα πολύ σοβαρό λάθος", όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες για το ενδεχόμενο αυτό. Παράλληλα, το Ιράν φέρεται να προχωρά την κατασκευή πυρηνικού όπλου. "Η θέση μας στο σημείο αυτό είναι γνωστή: θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος, με απρόβλεπτες συνέπειες", τόνισε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, ούτε για κάποιο άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ρώσος υπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ.

"Μια στρατιωτική επέμβαση θα πολλαπλασίαζε τον αριθμό των θυμάτων και τα ανθρώπινα δεινά", πρόσθεσε.

"Κάθε διαμάχη θα πρέπει να επιλύεται αποκλειστικά με μέσα που θα εγκρίνει η διεθνής κοινότητα στη Χάρτα του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.

Washington Post: Προχωρά η κατασκευή πυρηνικού όπλου

Την ίδια ώρα,  το Ιράν έχει πραγματοποιήσει όλα τα σημαντικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η Washington Post.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ιράν φαίνεται ότι έχει λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από ξένους ειδικούς, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη δυτικούς διπλωμάτες και ειδικούς στα πυρηνικά που ενημερώθηκαν σχετικά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η έκθεση της IAEA, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται ότι θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα και θεωρείται ότι θα οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.